top of page
  • natasasmirnov

Plačilne in potovalne navade Slovencev

Updated: Jul 30

Pred vami so najnovejši podatki raziskave Masterindex 2024, s katero Mastercard v sodelovanju z raziskovalnim inštitutom Mediana osvetljuje plačilne navade Slovencev.


Masterindex že tradicionalno potrjuje, da odločilni dejavnik pri izbiri plačilnega sredstva ostaja široka sprejetost plačilnih kartic, ki omogočajo hitro in enostavno plačevanje kjerkoli in kadarkoli. Viša se uporaba plačilnih kartic na dnevni ravni kot tudi pri spletnih nakupih na tedenski ravni. Z leti je opaziti tudi naraščajoč trend plačevanja nižjih zneskov s plačilnimi karticami, obenem pa za čedalje več nakupov Slovenci uporabljajo plačilne kartice - večinoma prek spleta, na bencinskih servisih in za vsakodnevno oskrbo. Tudi na počitnicah opazno narašča delež tistih, ki raje plačuje s plačilnimi karticami, kar nakazuje, da je digitalna prihodnost tukaj. 



Varnost plačil je pomembna tako na spletu kot v živo. 

85 % Slovencev je prepričanih, da je spletno nakupovanje vsaj večinoma varno, med tistimi, ki menijo, da temu ni tako (14 %), jih ima polovica težave z zaupanjem. Iz podatkov razberemo tudi, da se povečuje zaupanje v mobilne aplikacije, saj bi bilo več posameznikov pripravljenih uporabljati aplikacije izbrane banke kot tudi ostalih zaupanja vrednih ponudnikov. Aplikacija pa naj bi zagotavljala varno in preprosto plačevanje z avtentikacijo. 


Spletni nakupi pri domačih in tujih ponudnikih. 

Podatki kažejo, da slovenskim spletnim ponudnikom nekoliko pada priljubljenost. V letu 2024 je manj Slovencev nakupovalo v slovenskih spletnih trgovinah kot pri tujih ponudnikih (leta 2023 41,5 %, v letu 2024 pa le še 36,2 %). Pri slovenskih ponudnikih so Slovenci izbirali vstopnice za kino, gledališča ipd., kozmetiko, izdelke za hišne ljubljenčke, vsakodnevne pripomočke, v tujih pa nakupovali turistične aranžmaje, igrače in otroško opremo, knjige in glasbene izdelke.  

 

Zaupanje v mobilno plačevanje se povečuje. V ospredju varnost in enostavna uporaba.

Med Slovenci postajajo sodobni načini plačevanja, kot so mobilne denarnice izbranih ponudnikov, čedalje bolj priljubljeni in s tem pridobivajo na zaupanju. Različni načini mobilnega plačevanja Slovencem pridejo prav predvsem pri plačevanju v trgovinah in na bencinskih črpalkah (55,6 %), prek spleta (51,2 %) in čedalje bolj tudi v restavracijah in barih (40,6 %).

Več kot polovica Slovencev je plačilo že izvedlo prek mobilnega telefona (55, 6 %), od teh je bilo največ plačil izvedenih prek različnih plačilnih sistemov pri izbranih in zaupanja vrednih ponudnikih. Teh je bilo v letu 2024 dobra petina (2024: 21,5 %, 2023: 17,4 %). 


Skoraj četrtina jih uporablja mobilno denarnico svoje banke (19,3 %). Za potrjevanju spletnih nakupov je 61 % Slovencev uporabilo mobilni telefon (leta 2023 56 %) in 73 % mobilno denarnico izbrane banke (leta 2023 68,9 %). 

 

Osebno financiranje v rokah mobilnih bank.

Uporaba mobilne banke za osebno financiranje se zadnjih pet let povečuje; leta 2024 je dosegla skoraj tri četrtine prebivalcev Slovenije (73 %). Enak trend velja za potrditev spletnega nakupa in plačila na mestih nakupa. Posledično se zmanjšuje tudi delež tistih, ki ne uporabljajo mobilne banke za osebno financiranje.

 

Dve tretjini Slovencev v tujini vedno ali običajno plačuje s kartico.

Potovalne navade se ne spreminjajo, najbolj priljubljena sta Hrvaška in zasebne nastanitve v tujini. V tujino jih bo v primerjavi z lanskim letom odpotovalo več (80 %), podoben delež Slovencev že načrtuje potovanje v tujino v naslednji sezoni (78 %). Večina prebivalcev Slovenije namerava poletni dopust preživeti na Hrvaškem (60 %). Četrtina jih bo obiskala sredozemske države, petina Italijo ali drugo evropsko destinacijo. Vsak šesti bo dopust preživel v Sloveniji. Delež tistih, ki v tujini vedno plačujejo s kartico, se je povečal na 28 %. Večina uporablja plačilne kartice za plačevanje 20 % vseh plačil, medtem ko dve tretjini Slovencev na potovanjih v tujini za plačila vedno oziroma običajno uporabi kartico (60 %).



Ključne prednosti so predvsem široka sprejetost (85 %), varnost (60%), ugoden menjalni tečaj (51 %) ter možnost plačevanja brez provizij (40 %).


Vir: Masterindex 2024.  




Comments


bottom of page