top of page
  • natasasmirnov

EU potrdila Akt o umetni inteligenci. Kaj nas čaka?

Updated: Jul 30



Evropska komisija in Svet sta potrdila Akt o umetni inteligenci, ki določa harmonizirana pravila za razvoj in uporabo UI z namenom zaščite temeljnih pravic, zagotavljanja varnosti in odgovornosti. Uredba je bila 13. junija tudi formalno objavljena v uradnem listu EU in je že stopila v veljavo.


Ključni smernice se nanašajo na stopnjo tveganja, transparentnost sistemov, upravljanje podatkov in nadzor ter kazni.


  1. Stopnja tveganj


UI sistemi bodo razvrščeni glede na stopnjo tveganja:

  • nesprejemljivo tveganje,

  • visoko tveganje,

  • omejeno tveganje in

  • minimalno tveganje.


Sistemi z nesprejemljivim tveganjem so prepovedani. Sem sodijo sistemi, uporabljajo podzavestne tehnike za manipulacijo vedenja, vse oblike t.i. družbenega vrednotenja/ točkovanja s strani vlad in diskriminatorne UI aplikacije.


Sistemi z visoko stopnjo tveganja bodo morali izpolnjevati stroge zahteve glede preglednosti, varnosti, odgovornosti in etičnosti. Potrebno jih bo redno testirati in certificirati. Sem Uredba uvršča sisteme, ki vplivajo na varnost, zdravje in temeljne pravice, kot npr. UI za upravljanje kritične infrastrukture (npr. transport), sistemi za izobraževalne in zaposlitvene namene, pravosodni sistemi, biometrična identifikacija v javnih prostorih.


Za sisteme z omejenim tveganjem, kamor sodijo chatboti, se zahtevajo posebne oznake in smernice uporabe.


Vse ostale aplikacije UI, ki niso vključene v zgoraj navedene kategorije, sodijo me sisteme minimalnega tveganja.



2. Transparentnost

Uredba narekuje, da morajo biti UI sistemi oblikovani tako, da so rezultati razložljivi in pregledni. Kadarkoli bo uporabnik komuniciral z umetno inteligenco, ga bo o tem potrebno jasno in nedvoumno seznaniti.



3. Upravljanje podatkov

Podjetja bodo morala vzpostaviti robustne procese za zagotavljanje kakovosti podatkov, uporabljati ustrezne metodologije za trening UI sistemov in slediti predpisom o varstvu osebnih podatkov (GDPR).



4. Nadzor in varnost

Za nadzor skladnosti z Uredbo bodo na EU ravni skrbeli za to posebej ustanovljeni organi. Na ravni države Slovenije bo nadzor nad pravilnim izvrševanjem uredbe na trgu izvajal AKOS.


Kršiteljem Uredbe bodo izdane kazni, ki lahko privedejo do visokih glob. Globe za neupoštevanje propovedi, za neskladje z določili Uredbe ali za nepravilne , nepopolne in zavajajoče informacije so posebej določene za vsako od kršitev. Glede na kršitev se globe gibljejo od 7,5 mio € pa vse do 35 mio € ali 1%, 3% in 7% skupnega letnega prometa podjetja za preteklo poslovno leto. Med absolutnim zneskom in globo v odstotku se v vsakem primeru upošteva vsota, ki je višja.


Za vsako sistemsko uporabo UI bo obvezna predhodna ocena skladnosti z Uredbo.



Veljavnost in časovnica implementacije

Uredba začne veljati dvajseti dan po objavi v Uradnem listu Evropske unije, njena implementacija pa bo potekala postopno. Podjetja morajo v skladu s časovnico prilagoditi svoje UI sisteme in poslovne procese novim predpisom, in sicer:


  • od 2. februarja 2025 se začneta uporabljati poglavji I in II ;

  • od 2. avgusta 2025, stopi v uporabo poglavje III, oddelek 4, poglavje V, poglavje VII in poglavje XII ter člen 78, razen člena 101;

  • od 2. avgusta 2027 tudi člen 6(1) in ustrezne obveznosti iz te uredbe.


Uredba (EU) 2024/1689 Evropskega parlamenta in Sveta, sprejeta v Bruslju, z dne 13.7. 2024 je v celoti zavezujoča in se neposredno uporablja v vseh državah članicah EU.


Akt o uporabi UI je na voljo tudi v slovenskem jeziku.😉 Za vas smo jo shranili tule.



 

Podrobnejša pojasnila smo člani IAB Slovenija, DMS in partnerji Info Hiše slišali februarja, na dogodku E- zasebnost, kjer smo gostili svetovalce in pravne strokovnjake na temo AI regulative in kaj ta prinaša. Skočite pogledat na



Kommentare


bottom of page